EN
Online İşlemler

© 2022 Türkiye Sigorta A.Ş.

Çalışanlar İçin Otomatik Katılım

Çalışanlar İçin Otomatik Katılım

Emeklilik döneminiz için bugünden birikim yapmanızı sağlayan Otomatik Katılım'a, işvereniniz aracılığıyla kolayca katılırsınız.

Yasa gereği 45 yaşını doldurmamış olan çalışanlar, Otomatik Katılım Sistemi'ne işverenleri aracılığı ile dâhil edilirler. 20 Ocak 2022 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan değişiklikle birlikte 4632 sayılı Kanun’un Ek 2. maddesine ekleme yapılarak, talepleri halinde 45 yaş üstü çalışanların da Otomatik Katılım sistemine dahil edilebilmesine imkan sunulmuştur. Diğer adı Otomatik Katılım olan bu sistemde, çalışanların prime esas kazançlarının ya da emeklilik keseneğine esas aylığın %3'ü kadarı, bireysel emeklilik hesabına aktarılır. Otomatik Katılım ile bugünden yarınlarınız için birikim yapmanız ve sistemin faydalarından yararlanmanız mümkün.

Zamanlama: Otomatik Katılım'a Ne Zaman Katılacaksınız?

Kamu kurum ve kuruluşlarında ya da özel şirketlerde maaşlı olarak çalışan kişiler, yasa gereği Otomatik Katılım'a dâhil olmak zorunda. Kamuda çalışanlar için katılım süreci 1 Nisan 2017 tarihinde başladı ve 1 Ocak 2018 tarihinde tamamlandı. Yani kamu çalışanıysanız zaten Otomatik Katılım'a dâhil olmuşsunuz. Yeni kamu çalışanı olacaksanız ilk maaş ile beraber Otomatik Katılım'a katılacaksınız.

Özel şirketlerin katılım süreci ise 1 Ocak 2017 tarihinde başladı ve 1 Ocak 2019 tarihinde sona erdi. Ancak 5 kişinin altında çalışanın bulunduğu kurumlar Otomatik Katılım’a dâhil edilmedi. Yani iş yerinizde 5 kişiden fazla çalışan varsa Otomatik Katılım’a dâhil olmanız gerekir. İlk defa işe başladıysanız ilk ayda Otomatik Katılım kesintisi gerçekleşir.

Şartlar: Hangi Çalışanlar Otomatik Katılım'a Katılır?

Otomatik Katılım'a dâhil edilebilmeniz için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ya da Mavi Kart sahibi olmalısınız. Bunun yanı sıra kamu sektöründe (4C) ya da özel sektörde (4A) çalışıp 45 yaşın altında* olmanız gerekir. 20 Ocak 2022 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan değişiklikle birlikte 4632 sayılı Kanun’un Ek 2. maddesine ekleme yapılarak, talepleri halinde 45 yaş üstü çalışanların da Otomatik Katılım sistemine dahil edilebilmesine imkan sunulmuştur. Bu şartları karşıladığınız zaman, işvereniniz tarafından Otomatik Katılım'a dâhil edilip aşağıda göreceğiniz faydalardan yararlanabilirsiniz. 

Faydalı: Otomatik Katılım'ın Çalışan Faydaları

Otomatik Katılım'ın özü, rahat bir emeklilik dönemi geçirmek için birikim yapmaya bugünden başlamaktır. Devlet teşviki olarak düşünebileceğiniz %30'luk devlet katkısı gibi faydaları ile Otomatik Katılım, bugünden yarınlarınız için plan ve birikim yapmanıza olanak tanır. Otomatik Katılım'in çalışanlar açısından öne çıkan yönleri şöyledir:

  • Maaşınızdan aktarılan katkı payının %30'u oranında devlet katkısı alırsınız.**
  • Sisteme dâhil olduğunuz zaman, bir defaya mahsus 1.000 TL katılım ekstra devlet katkısı hesabınıza yatırılır.
  • Emeklilik döneminizde birikimlerinizi en az 10 yıllık gelir sigortası olarak değerlendirdiğiniz zaman, %5 ek devlet katkısı daha alırsınız. 

Mutlu Son: Otomatik Katılım'dan Emekli Olmak

Çalışma hayatına mutlu bir son verip emeklilik döneminde refah içerisinde yaşamanıza yardımcı olmayı hedefleyen Otomatik Katılım içerisinde en az 10 sene kalır ve 56 yaşınızı doldurursanız emekli olabilirsiniz. Emekli olduğunuz zaman alabileceğiniz tahmini birikimi ise hesaplama araçları vasıtasıyla öğrenebilirsiniz. Yani emeklilik dönemi hayallerinizi şimdiden kurmaya başlayabilirsiniz.

Tüyolar: Çalışanların Otomatik Katılım İçin Bilmeniz Gereken Bazı Noktalar

Otomatik Katılım ile ilgili bilmeniz gereken bazı detaylar var. Bunlar, birikimlerinizi yaparken sizin için hayatı oldukça kolay bir hale getirir. İlk olarak katkı payınızın ne kadar olacağına bakalım.

Aylık prime esas kazancınızın %3'ü kadarı katkı payı olarak bireysel emeklilik hesabınıza aktarılır. Prime esas kazanç ile kastedilen ise brüt ücretinizdir. Brüt ücretinizi öğrenmek için e-Devlet’ten yararlanmanız mümkün. Devlet çalışanıysanız ''4C Hizmet Dökümü'', özel sektör çalışanıysanız da ''4A Hizmet Dökümü'' ifadesini arama kısmına yazmalısınız. Çıkan ekran, son aldığınız maaşın brüt cinsinden karşılığını verir ve bunun %3'ü, maaşınızdan bireysel emeklilik hesabınıza aktarılan katkı payınızdır.

Bir diğer nokta ise devlet katkıları ile ilgili hak ediş süreleridir. Yani devlet katkısının ne kadarını alabileceğiniz, sistem içerisinde kaldığınız süreye göre değişiklik gösterir. Örneğin ilk 3 yıl içerisinde sistemden çıkanlara devlet katkısı verilmez. Devlet katkısı hak ediş süreleri şöyledir:

  • İlk 3 yıl içerisinde devlet katkısının %0’ını,
  • 3 yıl bittikten sonra devlet katkısının %15’ini,
  • 6 yıl bittikten sonra devlet katkısının %35’ini,
  • 10 yıl bittikten sonra devlet katkısının %60’ını,
  • Emekli olmanız durumunda ise devlet katkısının %100’ünü almaya hak kazanırsınız.

Devlet katkısı ile ilgili bir diğer nokta ise ''çift devlet katkısı'' denen ödemedir. Gönüllü olarak katılabileceğiniz Bireysel Emeklilik Sistemi'nde de aynı şartlar ile %30'luk devlet katkısı alırsınız.*** Eğer hem BES hem de Otomatik Katılım hesabınız varsa her iki sistem için %30'luk devlet desteği alabilirsiniz.

Otomatik Katılım'dan Çıkış

Otomatik Katılım'a dâhil olduğunuz ilk 2 ay içerisinde sistemden cayma hakkınız bulunur. Ödediğiniz katkı payları da kesinti olmadan size geri ödenir. 2 aylık sürenin dışına çıktığınız zaman yine ayrılmanız mümkündür, ama bu durumda stopaj kesintisi yaşayabilirsiniz. Sistemden çıkmanız durumunda karşılaşabileceğiniz kesintiler ve diğer yasal bilgilere erişmek için Otomatik Katılım dokümanlarını ziyaret edebilirsiniz.

* Çalışanların 45 yaşını doldurup doldurmadığının tespitinde, takvim yılının ilk günü esas alınır. Ancak 27.12.2018 tarihinden önce emeklilik planına dâhil edilmesi gereken çalışanların 45 yaşını doldurup doldurmadığının tespitinde, 4632 sayılı Kanunun Geçici 2. maddesi uyarınca 01.01.2017 tarihi esas alınır.

** Otomatik Katılım devlet desteği üst sınırı, asgari brüt ücretin yıllık tutarının %30’u kadardır.

*** Bireysel Emeklilik Sistemi devlet desteği üst sınırı, asgari brüt ücretin yıllık tutarının %30’u kadardır.

Mobil Uygulamayı İndir

Mobil Uygulamayı İndir

Online İşlemler

veya

Hayat ve Emeklilik İşlemleri

Mobil Uygulamayı İndir

veya

Emeklilik > Kurumsal

Emeklilik - İş Ortakları

Sigorta İşlemleri

Uygulamayı İndir

veya

Sigorta > İş Ortakları