İklim Değişikliği İle Mücadele

İklim Değişikliği ile Mücadele ve Emisyon Yönetimi

Türkiye Sigorta olarak iklim değişikliğinin çevresel etkilerini azaltmak için iklim değişikliği ile mücadele stratejimiz doğrultusunda çalışmalarımızı yürütüyoruz.

İklim değişikliği ile mücadele stratejimizin temelinde;

İklim riskleri ve fırsatlarını kurumsal strateji ve risk yönetimine entegre ederek Yönetim Kurulu’nun yönetmesini sağlamak, 

İklim riskinin ürünleri, operasyonları ve değer zincirlerini nasıl etkilediğini iyi analiz etmek, 

Kapsam 1, kapsam 2 ve kapsam 3 sera gazı emisyonlarını Sera Gazı Protokolü’ne göre raporlamak, 

Ulusal hedefe uygun net sıfır karbon hedefi vermek,

Bilime dayalı kurumsal dekarbonizasyon hedefleri belirlemek, 

Önceden belirlenmiş ve tutarlı hedeflere göre kaydedilen ilerlemeyi yıllık olarak açıklamak.

Operasyonlarımızı yönetirken iklim değişikliğinin yarattığı risk ve fırsatları operasyonel birimlerden oluşturulan ekipler ile değerlendiriyoruz. İklim değişikliğinin yarattığı riskleri azaltmaya yönelik sigorta araçlarına erişimi kolaylaştırmayı ve sürdürülebilir sigortacılık anlayışımız gereği yenilenebilir enerji ağırlıklı portföyümüzü zenginleştirmeyi amaçlıyoruz. 2024 yılı itibarıyla yenilenebilir enerji projeleri için 294 milyar TL teminat sağlayarak sektör liderliğimizi sürdürdük. Bununla birlikte, operasyonlarımız kapsamında yenilenebilir olmayan enerji santrallerinden gelen talepleri değerlendirirken daha zorlu teklif şartları ve santralin risk ölçüm değerlendirmesini yapıyor ve mümkün mertebede performans dışı kalan yatırımları değerlendirmeye almıyoruz. 

Operasyonel olarak şirket dışı faktörler olarak tanımladığımız değer zincirimizin sürece dahil edilmesi ve bu kapsamda devam ettirdiğimiz çalışmaların yanı sıra iklim değişikliği ile mücadele kapsamında şirket içi faktörler özelinde çevresel ayak izimizi asgari düzeyde tutmak için çalışıyoruz. Operasyonlarımız kaynaklı sera gazları, Genel Müdürlük ve Bölge Müdürlükleri tarafından yıl boyunca tüketilen toplam enerji sarfiyatının bir sonucudur. Enerji sarfiyatı; aydınlatma, ısıtma ve soğutma (klimalar) vb. için satın alınan elektrik enerjisi, ısıtma için satın alınan doğalgazın yanı sıra günlük faaliyetler için harcanan (araç kullanımı ve çalışan taşımacılığı kaynaklı) akaryakıt sarfiyatından oluşmaktadır.

2022 yılı itibarıyla mevcut durum tespitinin yapılmasına yönelik çalışmalarımızı derinleştirdik. 2024 yılında sera gazı kaynaklarının tespiti ve hepsinin ölçülmesine yönelik çalışma alanımızı genişlettik. Genel müdürlük ve tüm bölge müdürlüklerimizi hesaba kattığımız elektrik, su ve doğalgaz dışında genel müdürlüklerimiz için klima, buzdolabı, yangın tüpü ve jeneratörleri de hesaba katarak emisyon hesaplaması gerçekleştirdik. 2024 yılında Kapsam-3 emisyonları dahilinde uçak seferleri, otel konaklamaları, satın alımlar, atıklar, çalışanların servisle işe gidip gelmesi ve ilk kez hesapladığımız finanse edilen emisyonlarla birlikte çevreye verdiğimiz önemi göstermiş olduk. 2024 yılında yapılan karbon emisyon hesaplamaları TSRS'ye uyumlu olacak şekilde GHG protokolüne göre yapılmıştır. 2024 yılında Kapsam 1-2 emisyonları içinse sınırlı güvence alınarak bu bağlamda ilk kez sürdürülebilirlik tarafında da güvence alınan bir beyan yapılmıştır.

Sigorta’nın emisyon hedefini ülkemiz hedefleriyle uyumlu şekilde 2053’te net sıfır olmak olarak belirledik. 2023 yılı itibarıyla düşük karbon emisyonuna geçiş hedeflerimiz doğrultusunda genel müdürlük binalarımızın tüm elektrik enerjisi tüketimi yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanır hale gelmiş ve sağlanan elektriğin yenilenebilir kaynaklardan üretildiği %100 milli ve yerli Yenilenebilir Enerji Kaynağı Garanti Sistemi (YEK-G) ile belgelenmektedir. 2024 sonu itibarıyla yenilenebilir enerji kaynaklı elektrik tüketimimiz Türkiye Sigorta için 4.702 GJ ve Türkiye Hayat Emeklilik için 4.007 GJ'dür. Emisyon azaltımı hedeflerimiz doğrultusunda merkezi ısıtma ve soğutma sistemleri ve enerji verimliliği yüksek donanımlar kullanılmaktadır. Yine bu kapsamda enerji tüketimimizi 2030’a kadar %15 azaltmayı hedefliyoruz.  2024 yılında 204.000 adet posta gönderimi yerine dijital ortamda gönderim sağlayarak yaklaşık 12,4 milyon TL tasarruf sağladık. Operasyonlarımız kapsamında oluşan kâğıt atıkların ve elektronik atıkların geri dönüşümünü sağlayarak düşük karbonlu döngüsel ekonomiye katkıda bulunuyoruz. Bu dönemde Türkiye Sigorta için 48 ton / Türkiye Hayat Emeklilik için 46 ton atık geri dönüşüme gönderilirmiştir. 2024 yılında genel müdürlük binalarında Sıfır Atık belgesi temin edilmiş olup atıklar ayrıştırılmaktadır ve düzenli olarak günlük tartımı gerçekleştirilmektedir. Atıklar belediyeye teslim edilmeden önce atık toplama alanlarında bekletilmektedir. Kurum içi sosyal sorumluluk projeleri kapsamında Türkiye Sigorta Hatıra Ormanı oluşturulurken orman her yıl yeni fidan dikimleriyle ağaçlandırılmaya devam etmektedir. 2024 yılında 7.047 adet fidan bağışı gerçekleşmiştir.

Çalışanlarımıza enerji verimliliği ve iklim değişikliği konularında eğitimler vererek bu konularda bilinci artırmak ve çevreye duyarlı davranış modellerini geliştirmeye yönelik çalışmalar yürütüyoruz. Çevre bilincinin çalışanlarımız ve değer zincirimizde yaygınlaşması için gerekli uygulamaları hayata geçiriyoruz. 2024 yılında çalışanlarımıza 1.218 kişi*saat çevre eğitimi sağladık. Ayrıca 2023 yılında sorumlu satın alma politikamızı hazırladık ve tedarik zincirimizde çevre farkındalığını ölçmek ve teşvik etmek adına kapsamlı bir anket çalışmasına başladık. 2024 yılında ise tedarikçilerimizin sürdürülebilirlik performansını ölçmek adına tedarikçi anketi oluşturduk ve %25 geri dönüş oranına sahip olan anketimizin sonuçlarını hem web sitemizde hem de entegre faaliyet raporumuzda yayınladık.

Türkiye Sigorta, sorumlu sigortacılık, sıfır atık, karbon yönetimi ve tedarikçi yönetimi ekipleriyle 2053 hedeflerine ulaşmak maksadıyla çalışmalarına devam edecektir.