Bireysel Emeklilik

Bireysel Emeklilik Nedir?

Her ay bütçenizden bir miktar parayı Bireysel Emeklilik Sistemi'ne aktarmaya başladınız ve emeklilik için gün sayıyorsunuz. Peki, ne zaman emekli olacağınız ya da ödemeleri nasıl alacağınızı biliyor musunuz?

Bireysel Emeklilik Sistemi, rahat bir emeklilik dönemi için bireylerin çalışma yaşamları süresince birikim yapmasını sağlayan, Sosyal Güvenlik Sisteminin tamamlayıcısı olarak emeklilik gelirine ek bir gelir sağlayan özel emeklilik sistemidir.

Bu sayede ikinci bir emeklilik hakkı elde eder, emeklilik dönemlerinizde de aktif çalışma döneminizdeki yaşam standardınızı koruyabilirsiniz.

Bireysel Emeklilik Sistemi, emeklilik döneminizde kullanmanıza yönelik bireysel tasarruflarınız için avantajlı ve çeşitli seçenekler sunar. Birikimleriniz risk tercihleriniz doğrultusunda sizin seçtiğiniz planlar dahilinde yine sizin seçtiğiniz fonlara yönlendirilir. Fonlar uzmanlar tarafından yönetilir.

Online BES teklifi almak için hemen tıklayın.

Online BES teklifinizi hemen oluşturarak 2.500 TL Ek Fayda'dan yararlanabilirsiniz. Kampanya detayları için tıklayın.

Sistemin İşleyişi

BES, birikimlerin toplanması, değerlendirilmesi ve kişiye toplu para ya da maaş ödenmesi esasına dayanmaktadır.

Bireysel emeklilik hesabınıza yaptığınız katkı payı ödemeleriniz sizin seçtiniz emeklilik yatırım fonlarında değerlendirilir.

10 yıl boyunca sistemde kalmanız ve 56 yaşını doldurmanız halinde emekliliğe hak kazanırsınız.

Emeklilik hakkını elde ettiğinizde emeklilik hesabınızdaki birikimlerinizi toplu olarak veya belirli bir program çerçevesinde alabileceğiniz gibi yaptıracağınız yıllık gelir sigortası ile ömür boyu veya belirli süreler için düzenli olarak emekli maaşı alabilirsiniz.

Bireysel emeklilik sisteminde 1 Ocak 2013'ten itibaren başka hiçbir yatırım aracında olmayan devlet katkısı uygulaması başladı. Sisteme yatırdığınız her katkı payı tutarının %25'i kadar ek bir tutar sözleşmenize bağlı devlet katkısı hesabınızda biriktirildi. 22 Ocak 2022 tarih ve 31727 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “7351 sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile birlikte % 25 olan bu oran %30 olarak uygulanmaktadır.

Nasıl Emekli Olurum?

Emeklilik için kalan günlerinizi öğrenip hayallerinize ne kadar yaklaştığınızı görmeye ne dersiniz?

Her ay bütçenizden bir miktar parayı Bireysel Emeklilik Sistemi'ne aktarmaya başladınız ve emeklilik için gün sayıyorsunuz. Peki, ne zaman emekli olacağınız ya da ödemeleri nasıl alacağınızı biliyor musunuz?

Emeklilik Ne Zaman?

10 yıl boyunca BES içerisinde kalıp 56 yaşını doldurduğunuz zaman, sadece -eğer BES müşterisiyseniz- Emekliliğe hak kazanmış olursunuz. Bildiğiniz gibi Sosyal Güvenlik Sistemi'nde yaşınız ve süreniz dolduğunda dilerseniz emekli olur; dilerseniz de çalışmaya devam edersiniz. Bireysel Emeklilik Sistemi'nde de dilerseniz 10 yılı ya da 56 yaşını doldurmanıza rağmen birikim yapmaya devam edebilir ve istediğiniz zaman bireysel emekli olabilirsiniz.

Emeklilik Şartları Nelerdir?

56 yaşını tamamlayan ve BES'te minimum kalma süresi 10 yıl olan kişiler, bireysel emekli olmaya hak kazanır. Emekli olmaya karar verdiğiniz ve başvurunuzu yaptığınız zaman, o güne kadar yaptığınız birikim hesaplanır. Birikiminiz; ödediğiniz katkı paylarına, devlet katkısına ve fonlarınızın getirilerine göre değişiklik gösterir. Sistemde kaldığınız süre ve tercih ettiğiniz fon dağılımı fon getirilerinizi etkiler. Ödemeler ise iki şekilde yapılabilir. BES birikiminizi, aşağıdaki seçeneklerden birini tercih ederek alabilirsiniz:

1) Bireysel Emeklilik Toplu Ödemesi
Hesaplanan birikiminiz tıpkı Emekli Sandığı ya da Sosyal Sigortalar Kurumu'nda emekli olurken verilen kıdem tazminatına benzer bir şekilde hesabınıza yatırılır.

2) Bireysel Emeklilik Maaş Ödemesi
Belirli periyotlar içerisinde maaş usulü olarak birikimlerinizi almanız mümkün. Birikiminizi aylık, 3 aylık, 6 aylık ya da yıllık periyotlar ile alabilirsiniz. Ödeme periyotlarını yılda 2 kere değiştirme hakkınız olduğunu da unutmamalısınız. Yani 3 aylık ödeme almaya karar verdikten sonra ödeme planınızı yıl içerisinde aylık ya da 6 aylık olarak güncelleyebilirsiniz.

BES Ödemeleriniz İle İlgili Bilmeniz Gereken Bazı Detaylar

Kredi kartı ile yaptığınız BES ödemelerindeki blokaj süreleri bankalarımızla yapılan anlaşmalara göre değişiklik göstermektedir. Detaylar için tıklayın.

Emeklilik Dönemi İle İlgili Bilmeniz Gereken Bazı Detaylar

Birikimlerinizi belirli periyotlar ile almaya başladıktan sonra Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) hesabınıza katkı payı ödemeniz mümkün değil. Öte yandan birikimlerinizin tamamını dilediğiniz an çekebilirsiniz. Aylık ya da farklı bir periyot ile ödemeleri almaya başladıktan sonra da yatırım araçlarında birikiminizi değerlendirebilirsiniz. Böylece hem var olan birikiminizi maaş olarak alır hem de kalan tutar ile yatırım yapmaya devam edersiniz.

Bireysel Emeklilik Gelir Planları ile emekliliğe hak kazandıktan sonra belirlenmiş bir süre içerisinde geri ödeme alabilir ya da ara ödemelerden yararlanabilirsiniz. Planlar, emeklilik hayallerinize ve beklentilerinize göre şekillendirilir. Maaşınız geri ödenirken gelir planınız içerisinde yer alan bazı kriterlere ve sizin taleplerinize göre artış ya da azalış gösterir.

Emeklilik döneminizde tahmini ne kadar birikim elde edebileceğinizi hesaplayabilirsiniz

Emeklilik şartlarının detayları ile ilgili merak ettiğiniz noktalar için dokümanlara göz atabilirsiniz.

Bireysel Emeklilik Sıkça Sorulan Sorular

Bireysel Emeklilik Sistemi'nin amacı nedir?

Bireysel Emeklilik Sistemi'nden nasıl emekli olabilirim?

En az ve en fazla ne kadar ödeme ile sisteme başlayabilirim?

Ödemelerime ara verebilir miyim?

Birden fazla emeklilik sözleşmesine sahip olabilir miyim?

Devlet Katkısı hak kazanma süresi nasıl hesaplanıyor?

Sistemden emekli olmam veya ayrılmam durumunda yapılacak vergi kesintisi hangi oranda olabilir?

Emeklilik fonlarının diğer fonlara göre avantajları/ varsa dezavantajları nelerdir?

Birikimlerimi faizsiz olarak değerlendirebilir miyim?

Emeklilik hesabım ile ilgili bilgilere istediğim zaman ulaşabilir miyim?

Alacağın Devri Uygulaması nedir ?

Devlet katkısı nedir ve hangi oranlarda ödenir?

Eşim ve çocuğum adına ödeme yaparsam, onlar da Devlet Katkısı'ndan faydalanabilir mi?

Devlet Katkısı'ndan kimler faydalanabilir?

Birden fazla şirkette emeklilik sözleşmem var, Devlet Katkısı nasıl hesaplanır?

Devlet Katkısı haczedilebilir mi?

Sistemde var olan emeklilik sözleşmemi iptal ettikten sonra yeniden bir sözleşme başlarsam Devlet Katkısı'nı hak kazanmaya devam edebilir miyim?

Emeklilik sisteminin sağlık, kaza veya vefat teminatları var mıdır?

Hangi üye veya çalışanlar emeklilik gelir planına aktarım yapabilir?

Üye veya çalışanın, aynı hizmet sunucusunda bulunan birikimleri için birden çok şirkete veya aynı şirkette birden çok sözleşmeye aktarım yapması mümkün müdür?

Birden çok sözleşmeye aktarım yapmış olan katılımcının, sözleşmelerinden bir veya birkaçını sonlandırmasına karşın aktarımla kurulmuş diğer bir sözleşmesinin yürürlükte kalmaya devam etmesi durumunda emekliliğe esas süresi nasıl etkilenir?

Aktarım yapan üye veya çalışanın ilgili hizmet sunucusunda geçirdiği sürenin hesabında hangi ilke esas alınır?

Kısmi aktarım esnasında vefat eden katılımcıya ait birikimlerin ödenmesinde nasıl bir yol izlenecektir?

Aktarımdan sonra sistemde geçen ilk 3 yıllık sürede emeklilik gelir planından yapılabilecek yıllık ödemelere ilişkin bir sınırlama var mıdır?

Birikim amaçlı bireysel emeklilik sözleşmesine aktarım yapan katılımcının, sonradan emeklilik gelir planına dahil olması hangi şartlarda mümkündür?

Aktarım ile kurulan sözleşmeler için devlet katkısına hak kazanma süresi nasıl belirlenecektir?

Aktarım ile kurulan sözleşmelerin bir başka şirkete aktarılması mümkün müdür?

Aktarımla kurulacak sözleşmeler için, işveren katkısına dair ilgili hizmet sunucusu nezdindeki hak kazanma koşullarının bireysel emeklilik sisteminde de uygulanması mümkün müdür?

Yönetmeliğin 7.4. fıkrası kapsamında eksik kalan süreler için yapılacak ödemeler ve ayrı ayrı şirkete aktarılan birikimlerin kazanılmış süre hesabında hangi döneme ait brüt asgari ücret esas alınacaktır? Bu ödemeler için devlet katkısı ödenecek midir?

BES birikimlerim kredi teminatı olarak gösterilebilir mi?

OKS’den 45 yaş üstü çalışanlar da faydalanabilir mi?

Emeklilikte Yaşa Takılanlarla (EYT) ilgili düzenlemeler sonrasında emekliliğe hak kazanabiliyorum. Bireysel Emeklilik Sisteminden de emekli olabiliyor muyum?

EYT sonrası toplu olarak emekli ikramiyesi alacağım/ düzenli olarak maaş almaya başlayacağım. Bu parayı BES sözleşmesine yatırabilir miyim?

Kısmen Ödeme Uygulaması nedir?

Kısmen Çekiş Uygulamasında hesaptaki birikimin ne kadarı alınabilir?

Kısmen ödeme başvurusunda aranan şartlar nelerdir?

Kısmen Ödeme Uygulamasında alınabilen Devlet Katkısı nedir?

Kısmen Ödeme türü nedir?

Kısmen Ödeme yaptıktan sonra BES'ten istediğim zaman ayrılabiliyor muyum?